Et sundere hjerte

Det er velkendt, at når lægen konstaterer et for højt blodtryk, vil patienten blive sat i medicinsk behandling med et blodtrykssænkende lægemiddel. Et ubehandlet højt blodtryk øger risikoen for slagtilfælde, altså en blodprop i hjernen, som kan være både invaliderende og dødelig. Men de færreste er nok klar over, at hvis man tager 100 personer med let forhøjet blodtryk (90-110 mmHg) og undlader at behandle dem, så er det faktisk kun én af dem, der i løbet af en 5-årig periode vil få et slagtilfælde. De 99 andre vil ikke have gavn af medicinen - man kan sige, at de kun får besværet, udgiften og bivirkningerne.

Når man alligevel behandler dem alle, er det, fordi vi ikke ved, hvem af de 100, der bliver ramt - vidste vi det, kunne vi nøjes med at behandle denne ene person. Alligevel skal man ikke undlade at blive behandlet, for et slagtilfælde er en alvorlig sag, og der er andre gode grunde til ikke at gå rundt med et forhøjet blodtryk. Men det er værd at overveje alternative metoder til at sænke blodtrykket. Man kan fx sænke blodtrykket med en kost rig på kalium, magnesium og kalcium - det kan være lige så effektivt som et lægemiddel, men har ikke de samme bivirkninger.

De fordele opnår du med VBK 2.0, men du kan sætte ekstra turbo på ved at indtage mange magre mejeriprodukter, masser af frugt og grønt - og et generelt højt proteinindtag.

Især protein fra mejeriprodukter, skaldyr, fisk og bælgfrugter (ærter, linser, bønner) giver en markant blodtrykssænkning. Og så skal du droppe sukkerrige drikkevarer. Så falder dit blodtryk med usvigelig sikkerhed.

Kostsammensætningen i VBK 2.0 kan altså sænke blodtrykket, og det vægttab, du opnår herved, vil sænke blodtrykket yderligere. Dyrker du samtidig godt med motion, der også er blodtrykssænkende, er du godt på vej til et sundere hjerte-kar-system.


Fra: "Verdens Bedste Kur 2.0" af Christian Bitz & Arne Astrup, 2012

Vidste du...
.. at sæsonens mad er klart den billigste! Fx kartofler, rodfrugter og kål til efterår og vinter, og fx jordbær og asparges om sommeren.
Afstemning

Når du er social med kolleger eller venner, er det så uden alkohol?

Nej, aldrig 14 %
Nogle gange 57 %
Ja 29 %

Du skal logge på for at kunne stemme.