Proteiner gør dig skarpere

Et 3-ugers forsøg med unge mænd på en proteinrig kost har vist at kunne forbedre deres mentale præstationer. 23 mænd i alderen 19-31 år blev delt i 2 grupper. Den ene gruppe fortsatte med deres vanlige proteinindtag, mens den anden gruppe indtog dobbelt så meget protein (ca. 3 g/kg kropsvægt pr. dag), mest fra mælk og kød i 3 uger. En computerbaseret test viste, at antallet af fejl blev mindre, og også hastigheden for afgivelse af de rigtige svar blev forbedret. Desuden var forsøgspersonerne bedre i en test af orientering, som bl.a. omfatter simple spørgsmål om tid og sted. Forbedringen af den hjernefunktion kunne forklares med et øget indhold af visse af proteinbyggesten i blodet, såkaldte aminosyrer, som steg i takt med det øgede proteinindtag. Disse aminosyrer menes at kunne øge hjernens indhold af visse signalstoffer, som fører til hurtigere reaktioner i hjernen. 

Tidligere undersøgelser af samme emne har kun været af en dags varighed, så denne undersøgelse viser for første gang, at disse effekter er blivende ved langvarigt, øget proteinindtag. Forsøget blev udført med henblik på at tilvejebringe et bedre grundlag for proteinanbefalinger til raske mennesker.

De fleste offentlige kostanbefalinger vedrørende energi, fedt, kulhydrat og protein er fokuseret på at forebygge udvikling af fedme og hjerte-kar-sygdomme hos midaldrende. De unge, som er slanke, fysisk aktive og i gang med uddannelse, eller er tidligt i erhvervskarrieren, har måske mere glæde af en anden kostsammensætning. Denne undersøgelse kan forhåbentlig bidrage til en sådan udvikling.


Fra: "Verdens bedste kur 2.0" af Christian Bitz og Arne Astrup, 2012

Vidste du...
.. at én enkelt chokolademuffin, indeholder flere kalorier end en portion frikadeller med kartofler, salat og dressing.
Afstemning

Hvilken slags oplevelser kan du bedst lide?

Natteliv 0 %
Koncerter 24 %
Teater 6 %
Mad 18 %
Sport 29 %
Andet 24 %

Du skal logge på for at kunne stemme.