Er æg godt?

Æg er en god proteinkilde, da sammensætningen af aminosyrer (proteinets byggesten) er meget tæt på det, mennesket behøver. Æggehviden indeholder protein, men intet fedt eller kulhydrat, mens æggeblommen både indeholder protein og vitaminer samt en del fedt. Et helt æg indeholder knap 7 g fedt.


Kolesterol i æggeblommen

Æggeblommen har et relativt højt indhold af kolesterol, og selvom det først og fremmest er madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold, så har undersøgelser vist, at æg hos nogle personer kan få blodets kolesterolindhold til at stige. Samtidig har det vist sig, at æg kan ændre balancen mellem det "dårlige" kolesterol (LDL-kolesterol) og det "gode" kolesterol (HDL-kolesterol). For meget kolesterol i blodet øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor god kroppen er til at regulere blodets indhold af kolesterol. Nogle mennesker kan spise 10 æg om ugen, uden det kan ses på blodets kolesterolindhold. Hos andre øges blodets indhold af kolesterol allerede efter fire æg om ugen.

Da man ikke kan vide, om man er følsom over for madens indhold af kolesterol eller ej, er det fornuftigt ikke at spise mere end tre til fire æg om ugen. Det gælder også, hvis man har fået konstateret forhøjet kolesterol.


Fra: Alt om kost

Vidste du...
.. at du får gode vitaminer og mineraler og gør en god gerning for klimaet, hvis du vælger madvarer, som er i sæson, og som er produceret i Danmark.
Afstemning

Mørk chokolade er sundt og kan fx hjælpe mod sygdomme. Med det i baghovedet, vil du så vælge mørk chokolade, næste gang du bliver sliksulten?

Ja 53 %
Nej 24 %
Måske 24 %

Du skal logge på for at kunne stemme.