Motion til gravide

Fødevarestyrelsen anbefaler at gravide er fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen ved et normalt graviditetsforløb.

De 30 minutter kan deles op i mindre perioder, fx 15 minutter om morgenen og 15 minutter senere eller tre gange 10 minutter i løbet af dagen. Gravide med en kompliceret graviditet kan tale med deres læge eller jordemoder om motionsniveauet.

Der er mange fordele ved at motionere regelmæssigt under graviditeten for både moderen og barnet. Under graviditeten bliver kroppen belastet mere end normalt. Derfor er motion vigtigt, fordi det styrker knogler, muskler og led. Fysisk aktivitet er desuden godt for humøret og velværet.

En god form ruster moderen til at klare fødslen, og barnet får bedre betingelser i livmoderen. Samtidig er motion med til at begrænse vægtstigningen og giver også en lavere risiko for fx svangerskabsforgiftning og graviditetssukkersyge.


Start de gode vaner

Gravide, der ikke tidligere har været fysisk aktive, kan godt begynde at motionere, efter de er blevet gravide. Det er selvfølgelig vigtigt, at de lytter til deres krop og starter på et niveau, der passer til den enkelte.


Forslag til motion: 

  • Gåture i rask tempo
  • Cykling
  • Svømning og vandgymnastik
  • Stavgang
  • Styrketræning (øvelser, der udføres siddende)
  • Graviditetsgymnastik


Motioner - men lyt til kroppen

Gravide, der har været meget fysisk aktive forud for graviditeten, kan roligt fortsætte - eventuelt på et lidt lavere niveau. Man skal føle velbehag ved bevægelse og afholde sig fra øvelser og bevægelser, som føles ubehagelige. Lyt til kroppens signaler og respekter smerter.Styrk ryg, mave og bækkenbund

En graviditet øger belastningen på ryg, mave og bækkenbund. Det er derfor vigtigt at styrke disse muskler. Ufrivillig vandladning (inkontinens) kan forebygges under og efter graviditeten ved at træne bækkenbunden med knibeøvelser.

Gravide, der under graviditeten har problemer med ryggen eller bækkensmerter, kan fx cykle, svømme eller dyrke vandgymnastik, da det ikke belaster bækkenbunden og ryggen. Gravide, der er i tvivl, kan tale med deres læge eller jordemoder. 


Ikke alle motionsformer er egnede under en graviditet - undgå: 

  • Tunge løft, der belaster bækkenbunden og ryggen
  • Dykning pga. risiko for trykskader på fostret.

Pas på med aktiviteter med stor risiko for hårde stød på maven eller voldsomme fald fx kontaktsport og holdsport, hvor der er stor risiko for sammenløb og uventede stød.


Fysisk aktivitet - før og efter fødsel

Fysisk aktivitet under graviditet har ingen indflydelse på fødslens start, dog føder fysisk aktive kvinder i gennemsnit fem dage før fysisk inaktive kvinder. Fysisk aktive kvinder har nemmere ved at føde og har oftere en korterevarende fødsel.

Fysisk aktivitet efter graviditet fremmer både den fysiske og psykiske sundhed hos mor og barn, uden risiko for barnet. Det er meget individuelt, hvor hurtigt man kan genoptage sit tidligere aktivitetsniveau efter graviditet. Lyt til kroppen og respekter smerter.


Fra: Alt om kost

Vidste du...
.. at motion hjælper med at regulere blodtrykket - uden bivirkninger, prøv fx en god cykeltur.
Afstemning

Hvor ofte forkæler du dig selv?

Aldrig 10 %
1 gang om måneden 24 %
Et par gange om måneden 14 %
Flere gange om ugen 33 %
Hver dag 19 %

Du skal logge på for at kunne stemme.