Myter om rygning

Der findes mange historier om mennesker, som har storrøget hele deres liv, og som stadigvæk er blevet over 90 år.

Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser. Men som udgangspunkt hænger rygning og en lang, sund alderdom ikke sammen.

Halvdelen af dem som ryger hele livet, dør af rygning. Og rygere lever gennemsnitligt 8-10 år kortere end ikke-rygere.

Og hvad der måske er endnu vigtigere - de sidste 10 år af en rygers liv er ofte præget af sygdom og derved stærkt forringet livskvalitet.


Usund vane

Mange tror at hvis man stopper med at ryge, får man bare en anden usund vane.

Men ofte er det sådan, at når de holder op med at ryge også ændrer livsstil på andre områder. Og selvom man ikke gør det, er det svært at finde en anden vane, der er lige så usund som rygning.


Vægten

Hvis man stopper med at ryge, tager man 10 kg. på

Det er rigtigt, at rygning er en måde til at holde vægten nede - men en meget usund måde. Og man kan risikere at tage på i vægt, i gennemsnit 3-6 kg. Men hvis man er særlig opmærksom på den risiko og passer på hvad man spiser, kan man helt undgå at tage på.


Rygning hjælper mod stress

Nogle ryger, fordi de mener, at rygning modvirker stress.

Men det er ikke tilfældet. Til gengæld øger ryge-abstinenser stress, og for at modvirke dette, skal rygerne have tilført nikotin. Når man som ryger får sin dosis nikotin, når man ned på et stressniveau, der svarer til den mere permanente tilstand hos en ikke-ryger. Rygere er altså pga. abstinenserne i virkeligheden mere stressede imellem cigaretterne end ikke-rygerne.

Rygestop giver dårligt humør

At rygestop giver dårligt humør, kan i begyndelse af et rygestop, stemme meget godt.

Lige efter et rygestop vil humøret svinge meget. Men efterhånden som rygetrangen aftager, vil humøret blive bedre. Så i det lange løb holder det altså ikke.


Festryger

Man kan sagtens være festryger

Det kan man i princippet godt, men rent faktisk er det kun 10 procent, som kan holde tingene adskilt. Men statistikken siger at 9 ud af 10 eks-rygere, som fortsætter med at ryge til fester, falder i før eller siden. Man kan muligvis godt snyde sin hjerne, men kroppen lader sig ikke snyde, når den får nikotin. Den vil have mere.


Fra: Kræftens Bekæmpelse

Vidste du...
.. at rygning er skyld i 90 % af alle lungekræfttilfælde.
Afstemning

Hvordan lærer og forstår du bedst, hvis du skal lære noget helt nyt?

Ved at læse 19 %
Gennem billeder 6 %
Ved at lytte 13 %
En kombination af tekst, billede og lyd - fx en video 63 %

Du skal logge på for at kunne stemme.