Gravide og rygestop

Hvis du overvejer at blive gravid eller hvis du er gravid, er det rigtig vigtigt, at du stopper med at ryge. Find derfor hjælp i din kommune eller i dit nærområde til rygestop.

Rygning nedsætter fertiliteten, og man kan have en nedsat evne til at blive gravid. Hvis man er i fertilitetsfremmende behandling, er chancen for et positivt resultat mindre i forhold til ikke-rygere.   

Hvis man ryger under graviditeten, risikerer barnet at blive født med en lavere fødselsvægt, end hvis man ikke havde røget. Dette indebærer, at barnet kan risikere at blive mindre, herunder også barnets organer. Desuden kan rygning under graviditet påvirke barnet i sådan en grad, at barnet selv kan få komplikationer ved at blive gravid, når det bliver voksent.

Når man har født, er det fortsat vigtigt at holde fast i rygestoppet. Ved amning af barnet overføres røgens skadelige stoffer via modermælken. Og i øvrigt er passiv rygning meget skadeligt for barnet.

Man anbefaler derfor, at gravide, eller dem der ønsker at blive gravide, stopper med at ryge. Man anbefaler ikke nikotinerstatning til gravide kvinder, men derimod at man søger hjælp til rygestop på anden vis.

Man kan hos egen læge og på apotekerne få gratis vejledning i, hvordan man kan få hjælp til rygestop. Der er også hjælp at hente i det fleste kommuner.


Du kan finde en oversigt over, hvor der er rygestopstilbud i de forskellige kommuner her.


Kilde: 

Sundhedsstyrelsen

Kræftens Bekæmpelse

Vidste du...
.. at hvis man er fysisk afhængig af at ryge, så er sansynligheden for at stoppe med at ryge lille, medmindre der ydes støtte til rygestop.
Afstemning

Hvilken slags oplevelser kan du bedst lide?

Natteliv 0 %
Koncerter 24 %
Teater 6 %
Mad 18 %
Sport 29 %
Andet 24 %

Du skal logge på for at kunne stemme.