Nikotinerstatning

Nikotin er det stof i tobaksrøg, som skaber afhængighed af tobak. Nikotintyggegummi, nikotinplastre og de øvrige nikotinprodukter erstatter den nikotin, du som ryger plejer at få fra tobakken.

Når du indtager nikotin, dæmper du de eventuelle abstinenser, der kan komme af at stoppe. Ideen er, at man i begyndelsen skal koncentrere sig om at bryde de vanemæssige, psykologiske og sociale afhængigheder af tobak. Når de er ved at være brudt, bør man nedtrappe og afbryde brugen af nikotinprodukterne. Først da afvikles den fysiske afhængighed af nikotin.


Effekt

Der er lavet mange undersøgelser af, hvordan nikotinerstatning virker ind på chancen for at forblive røgfri. Man ser på, hvordan det går et år efter rygestoppet. Konklusionen er, at alle produkter med nikotin øger muligheden for at blive røgfri. Det bedste udbytte opnås, hvis rygeren samtidig modtager god, professionel rådgivning.

Der er ikke lavet undersøgelser af, hvordan nikotinerstatning virker på unge. Det er heller ikke undersøgt, hvordan produkterne virker på rygere, som blot køber produkterne i håndkøb og ikke modtager nogen særlig rådgivning.

Hvis man ryger under 10 cigaretter om dagen, er der ikke påvist nogen positiv effekt af produkterne. Det er altså ikke mirakelmidler, men redskaber, der kan hjælpe rygeren et stykke på vej i processen. For at blive røgfri må man være motiveret for selv at gøre en indsats for at ændre på sine vaner.


Anbefalinger

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at rygere forsøger at stoppe på et rygestopkursus eller modtager individuel rådgivning af en rygestoprådgiver. Rådgivning i rygestop bør indeholde information om nikotinprodukter og piller til rygestop, deres virkemåde og bivirkninger på kort og langt sigt. Støtte fra familie, venner og kolleger øger også chancen for succes.

Raske voksne rygere, som ryger over 10 cigaretter dagligt, kan med fordel bruge nikotinprodukter, hvis de modtager rådgivning til deres rygestop. Det øger deres chance for at blive røgfri.


Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger nikotinplastre frem for tyggegummi, inhalator og næsespray, da plastre giver mindst risiko for et varigt forbrug. Produkterne benyttes i op til en måned, hvorefter forbruget nedtrappes. Brug af nikotinprodukter i mere end tre måneder bør kun ske i samråd med personale, som er uddannet til at rådgive om rygestop.


Bivirkninger og risici

Nikotin nedsætter blodomløbet i kroppen, virker lokalirriterende på slimhinder og er giftigt i større doser. Hvis der opstår utilpashed, kvalme, hjertebanken, sveden, hovedpine, svimmelhed, opkastning eller diarré, bør man holde en pause med produkterne. De nikotinprodukter, der er i fri handel, indeholder så små doser, at der ikke er påvist nogen risiko ved midlertidig brug hos raske personer. Sammenlignet med fortsat rygning er en evt. risiko ved nikotinprodukter til rygestop uden betydning

Nikotin øger nedbrydningen af mange lægemidler i leveren. Det betyder, at virkningen af evt. anden medicin nedsættes. Ved rygestop bør personer, som lider af hjerte-kar-sygdomme eller er i medicinsk behandling, være opmærksomme på symptomer og evt. søge læge.

Brug af nikotintyggegummi, inhalator og næsespray indebærer en risiko for, at rygeren fastholder sin afhængighed af nikotin. Det er ikke undersøgt, hvilken betydning et varigt forbrug af nikotinerstatning har på helbredet.

Læs om bivirkninger i Lægemiddelkataloget.


Fra: Kræftens Bekæmpelse

Vidste du...
.. at tobaksrøg indeholder over 4.000 forskellige stoffer. Hovedparten er gas og luftarter, resten er partikler. Mest kendt er nikotin, som skaber afhængighed.
Afstemning

Hvad får du mest energi af at lave?

Dyrke motion 63 %
Få en middagslur på sofaen 8 %
Meditere 4 %
Grine 25 %
God mad 0 %

Du skal logge på for at kunne stemme.