Piller til rygestop

I takt med den stigende interesse for rygestop har flere medicinalfirmaer lanceret piller til rygestop. I 2001 kom Zyban, som indeholder bupropion, og i 2006 kom Champix, som indeholder vareniclin. Flere stoffer er på vej.


Zyban

Zyban er en pille, som virker ved at reducere rygetrangen og mindske abstinenserne ved et rygestop. Pillen indeholder ingen nikotin, men derimod stoffet bupropion. Det påvirker de nervebaner i hjernen, som normalt udløser abstinenser ved et rygestop. Bupropion blev oprindelig udviklet og godkendt til behandling af depression, men det viste sig, at en del af forsøgspersonerne holdt op med at ryge. Efterfølgende er Zyban blevet afprøvet og godkendt til rygeafvænning.


Champix

Champix er ligesom Zyban en pille, som virker ved at reducere rygetrangen og mindske abstinenserne ved et rygestop. Det virksomme stof i pillen er vareniclin. Stoffet virker ved at blokere de steder i hjernen, som ellers påvirkes af nikotin. Derved mindskes abstinenserne. Vareniclin er den første pille, som er udviklet specielt til rygestop.


Effekt

Rygestoppillerne er meget nyere end nikotinerstatning, og der er derfor ikke så mange undersøgelser af effektiviteten. I de undersøgelser, der har været foretaget, har alle rygerne - ud over pillerne - også fået rådgivning om deres rygestop. Cirka hver fjerde ryger er røgfri efter et år. Nogle undersøgelser tyder på, at rygestoppillerne, og især Champix, er lidt mere effektivt end nikotinerstatning, men andre konkluderer, at der ikke er den store forskel.

Anbefalinger

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at rygere i første omgang forsøger at holde op på et rygestopkursus eller får individuel rådgivning af en rygestoprådgiver. Rådgivningen bør omfatte viden om lægemidler til rygestop, deres virkemåde og bivirkninger på kort og langt sigt.

Da nikotinerstatning er det mest velafprøvede lægemiddel til rygestop, skal man prøve det først. Rygestoppillerne er gode alternativer, som dog begge kræver recept. Lægen skal vurdere, om der kan være forhold, som taler imod brugen af medicinen.


Fra: Kræftens Bekæmpelse

Vidste du...
.. at rygere har større sandsynlighed for at blive ramt af en lang række sygdomme. F.eks. kræft, blodpropper og lunge-sygdomme.
Afstemning

Hvad bruger du din fritid på?

At holde styr på familien 7 %
Dyrke motion 13 %
Læse bøger 13 %
Passe hus og have 33 %
At ses med nogen jeg holder af 33 %

Du skal logge på for at kunne stemme.